Περί ωμοφαγίας

raw-food

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια κατέβαλα συστηματική προσπάθεια να ακολουθώ μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Επέλεγα βιολογικά προϊόντα, απέφευγα τις επεξεργασμένες τροφές, περιόρισα το κόκκινο κρέας και σταδιακά έγινα χορτοφάγος. Την απόφαση, ωστόσο, που έμελλε να αλλάξει ριζικά τη ζωή μου, την έλαβα πρόσφατα: έγινα ωμοφάγος. Αρχικά κατανάλωνα 75% των τροφίμων ωμά και σταδιακά πέρασα στην αποκλειστική ωμοφαγία και είδα εντυπωσιακές μεταβολές. Η αντοχή και η δύναμή μου αυξήθηκαν, αθλούμαι συστηματικά και νιώθω γεμάτη ενέργεια, το δέρμα και τα μαλλιά μου είναι πιο λαμπερά και τα ψυχικά μου αποθέματα είναι πολύ μεγαλύτερα», λέει στο «Βήμα» η κυρία Ήρα Κουτούδη. Και δεν είναι η μόνη.

«Ωμοφαγία» είναι να τρώμε την τροφή μας όπως μας την έδωσε η φύση δηλαδή άψητη! Αυτό δεν σημαίνει διατροφική μονοτονία, όχι μόνον γιατί υπάρχει απίστευτη ποικιλία τροφών στη Φύση αλλά διότι χάρη στους προγενέστερους από εμάς ωμοφάγους έχουμε στα χέρια μας μια ολόκληρη τέχνη παρασκευής πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων γκουρμέ (που αναπτύσσεται συνεχώς) που στηρίζει την Ωμοφαγία και την κάνει ελκυστική στο ευρύ κοινό. Αν δεν υπήρχαν τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καρποί δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη ούτε ζώα ούτε άνθρωποι!

Ποια είναι τα ωμά και «ζωντανά» φαγητά

Τα ωμά και «ζωντανά» φαγητά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δένδρα (του σφενδάμου κ.α.) το ακατέργαστο αλάτι (σε κρυσταλλική μορφή), το ελαιόλαδο ψυχρής επεξεργασίας, οι ελιές βιολογικής καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.

Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατό να καταναλωθούν οι ωμές φακές ή τα άψητα δημητριακά, οι ωμοφάγοι διαβεβαιώνουν ότι υφίστανται ειδικές τεχνικές που μας επιτρέπουν να φάμε κάθε τροφή ωμή, σχηματίζοντας ευφάνταστους και δημιουργικούς συνδυασμούς. «Χρησιμοποιούμε ευρέως τον αφυγραντήρα, μία συσκευή που με την έκλυση ζεστού αέρα αφαιρεί την υγρασία από τα τρόφιμα, χωρίς να τα θερμαίνει πάνω από τους 40 βαθμούς. Έτσι, μπορούμε να παρασκευάσουμε “ζεστά” πιάτα που παραμένουν ωμά. Αντιστρόφως, για τις σκληρές τροφές εφαρμόζουμε το μούσκεμα μέσα σε νερό ή βαμβάκι», εξηγεί η κυρία Έλλη Λυγνός, ωμοφάγος και μέλος της ομάδας «Troo Food Liberation». Η εν λόγω ομάδα φιλοδοξεί να μυήσει το ελληνικό κοινό στα μυστικά της vegan και ωμοφαγικής διατροφής, διδάσκοντάς μας πώς «να γίνουμε πιο συνειδητοί καταναλωτές και να αντιληφθούμε το πώς επηρεάζουν οι διατροφικές επιλογές μας το σώμα μας, το περιβάλλον, την τοπική οικονομία αλλά και λαούς που ζουν μακριά από εμάς», όπως δηλώνει η κυρία Δανάη Τσεκούρα, έτερο μέλος της ομάδας. Στα πλαίσια της ιδιόμορφης «σταυροφορίας», οι «Troo Food Liberation» μαγειρεύουν τρεις μέρες την εβδομάδα ωμοφαγικά γεύματα στο εστιατόριο Feeder της γκαλερί Breeder στο Μεταξουργείο, ενώ παράλληλα παραδίδουν τακτικά μαθήματα «αντιμαγειρικής», όπου διδάσκουν στους Αθηναίους πώς να είναι δημιουργικοί χωρίς φούρνους και τηγάνια!