Η σημασία της ευτυχίας

Όλοι αναζητούν την ευτυχία, την εσωτερική ικανοποίηση που γεμίζει την ψυχή μας δηλαδή, την καλή και ευνοϊκή τύχη. Σύμφωνα με τον Καντ η ευτυχία αποτελεί “την ικανοποίηση όλων των κλίσεών μας, τόσο σε έκταση, δηλαδή σε πολλαπλότητα, όσο και σε ένταση, δηλαδή σε διάρκεια”.

Η ευτυχία βρίσκεται ανάμεσά μας, βιώνεται πρακτικά και καλλιεργείται. Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου Μισούρι οι παράμετροι της Ευτυχίας είναι οι εξής: Αυτογνωσία, Αυτονομία, Αισιοδοξία, Επιβράβευση, Αυτοεκτίμηση, Αισθαντικότητα, Αποφασιστικότητα, Εξωστρέφεια, Διαπροσωπικές Σχέσεις, Θετική Εικόνα, Νέα Ερεθίσματα.

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η σκληρή δουλειά μπορεί να αποτελεί κλειδί για την ευτυχία.

Συγκεκριμένα, η προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου στη δουλειά, μας χαρίζει μέγιστη ικανοποίηση.

Η καλή διάθεση και η θετική στάση απέναντι στη ζωή είναι το καλύτερο φάρμακο για να σταματήσουμε το χρόνο.

Σε μια έρευνα που αφορούσε ανθρώπους απ’ όλο των κόσμο ηλικίας άνω των 100 ετών, εντοπίστηκαν τρία κοινά στοιχεία: α) Είχαν μια δύσκολη ζωή (υποχρεώσεις, πόλεμο, στερήσεις, δοκιμασίες) γεγονός που τους ανάγκασε να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους β) Είχαν χιούμορ και γ) Ήταν αισιόδοξοι, είχαν εσωτερική χαρά.

Τα κλειδιά της επιτυχίας είναι:
Η κοινωνική αναγνώριση, η μακροζωία και η ευτυχία.
Μελετώντας τη ζωή όσων πήραν βραβείο Νόμπελ και όσων προτάθηκαν, αλλά δεν το πήραν, διαπιστώθηκε ότι οι βραβευμένοι έζησαν 7 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο. Η θετική στάση από τους γύρω μας, καθώς και η αναγνώριση της προσφοράς μας έχει ορατά αποτελέσματα στη ζωή και την υγεία μας.

Η ευτυχία και η επιτυχία (ενσυναίσθηση, ρίσκο-καλή επικοινωνία)
Σε έρευνα που αφορούσε απόφοιτους με υποτροφία του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, διαπιστώθηκε ότι αρκετά χρόνια μετά την αποφοίτηση τους (50 περίπου) αυτοί που πέτυχαν και είχαν μια ευτυχισμένη ζωή ήταν οι μέτριοι μαθητές, που ρίσκαραν περισσότερο στη ζωή τους, που ενδιαφέρονταν για τους συνανθρώπους τους, που μπορούσαν να μεταβιβάσουν ευθύνες και να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες τους και όχι αυτοί που ήταν αριστούχοι.

Η αποφασιστική προσήλωση στον στόχο:

Η αναζήτηση της ευτυχίας απαιτεί μια προσήλωση που θα ενεργοποιήσει τη βούλησή μας

Όλες οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πια ότι οι σκέψεις που κάνουμε επηρεάζουν το σώμα και την γενικότερη οργανική μας υγεία. Επομένως, αν κάνουμε θετικές σκέψεις χαράς, θα έχουμε καλή υγεία. “Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που πράττεις βρίσκονται σε αρμονία”

Μαχάτμα Γκάντι